Regeringen foreslår et ensartet affaldssorteringssystem over hele landet

×

Fejlmeddelelse

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls i menu_set_active_trail() (linje 2405 af /var/www/keilstruplund.dk/public_html/includes/menu.inc).
18-05-2020 Ole Gregersen

Slut med forskellige systemer

Affaldssorteringen skal ensartes over hele landet, og det skal ske med et system, hvor affaldet deles op i ti forskellige typer.
Det mener regeringen, der kommer med forslaget som en del af en klimahandlingsplan, som skal bringe Danmarks udledning af drivhusgasser ned.

Ifølge miljøminister Lea Wermelin (S) skal affald sorteres på samme måde, uanset om det i hjemmet, sommerhuset, på arbejdspladsen eller i det offentlige rum.
Det handler om, at hvis vi skal genanvende og genbruge mere, skal vi også sortere mere.

Borgere sorterer i dag mellem tre og otte forskellige typer affald. For størstedelen gælder det fem til syv typer, alt efter hvilken kommune man bor i

Det er nemlig den enkelte kommune, der bestemmer, hvordan og hvor meget affald, der sorteres.

Helt konkret ønsker regeringen at sortere ti forskellige typer affald: mad, papir, pap, metal, glas, plast og restaffald. Men også fødevarekartoner, tekstil og farligt affald skal være en del af systemet.

For at gøre sorteringen nemmere i hver enkelt husstand eller virksomhed, skal det være muligt at samle nogle af fraktionerne i den samme spand og sortere dem mekanisk.

Og så skal der sættes ikoner på spandene, der tydeligt forklarer, at en æggebakke eksempelvis skal i pap-containeren. Dansk Affaldsforening og KL har udviklet de såkaldte piktogrammer og har tidligere opfordret til, at de også kommer på alle produkter, så man blot skal kigge efter et mærke, der passer til dét på affalds- spanden.

Den ensartede sortering af affaldet er et af flere forslag, der, som led i regeringens klimahandlingsplan, skal gøre affaldssektoren grønnere.

Regeringens forslag er:

Strømlinet sortering: Danskerne skal sortere affald på samme måde i hjemmet og på arbejdspladsen; uanset hvilken kommune de bor i. Det betyder, at der skal sorteres 10 typer af affald, og at sorteringen skal følge de samme sorteringsguidelines og med brug af de samme affaldspiktogrammer. Der vil være mulighed for, at affaldet kan sorteres kombineret i spande med flere rum. Det forventes, at et almindeligt parcelhus derfor vil skulle have 2-4 spande med flere rum.

"Denne nyhed er klippet via DR.dk d. 18.05.20"

Ole Gregersen, nr. 48